Thursday, March 4, 2010

pantang larang dlm dunia breastfeeding

sejak 2 menjak nie, bile mami blogwalking, mami tebaca bykkk la sgt isu yg tercetus berkaitan dgn dunia BF nie..ade yg baik ade yg x baik..yg baik nye, mmg bykla..

maksud mami, bukannye kebaikan susu ibu nie..yg hat tuh, rs nye sume da tau da kan..sume da ade idea & pemahaman..kalu x byk, at least ade le sket info, or basic knwledge ttg bf..tp mami maksudkan tntang kebaikan bf mummy nie dok becerita n share olmost every of their experiences in bf & pumping..

bile bf mummy dok share dorang nye experience, masalah tntang output susu yg tibe2 merudum, kegawatan frozen stok, anak yg ttbe xmau direct feeding, anak techenta ttbe reject frozen ebm, masalah tentang place nk pump, tentang suami yg suppotive/x supportive, tentang org sekeliling yg byk menyokong/mengkritik & mcm2 lg lah, time nie jgklah, sume bf mummy yg lain akn support each other..mcm2 komen berbentuk supportive, memujuk, brilliant suggestion, petua2 mak nenek akn di share among each other..matlamat bf mummy sume same, cube utk membantu satu same lain supaya same2 dpt achive 2years target to bf (golden dream weih).

cume 1 je yg mami rs mcm x brapa nk phm sket..isu slalu timbul bile bf mummy share ttg cerita/pic stok/output..bile bf mummy share pic tentang latest frozen stok..bile bab ini aje, pasti ade suara2 sumbang yg bebunyi..suara nie dtg dr byk pihak, dr yg belum kawin, sampai yg da kawin, non-bf mummy or even bf mummy..

mule la ayat2 x sedap didengar timbul..isu belagakla, riakla, hidung tinggila, sume la kuar..

bagi mami senang je..
bg mami, slagi mami bf kan nawfal slagi tuh gak mami akan amalkan pantang larang nie..

1) kena setiap masa besangka baik sesama bf mummy..ingat! bile kita share pic tentang daily output/frozen stock, tuh bkn bemakna kita riak..bukan bemakna kita takbur..tp lebih kepada self motivation & jgk mayb motivation utk org lain..kita x taw kan, mungkin dgn cara kita share tersebut, ade non-bf mummy yg rase terpanggil utk bf next baby..

mcm mami sndri, bile mami dpt output lebih dr bese, mami akn cpt2 snap picture..masuk dlm blog mami..supaya 1 ari nnt bile output mami kurang, mami akn cepat2 bgtahu diri mami, dulu mami bule dpt output sbyk ini, jd kenapa x skarg??maka, mami xleyla bediam diri..kena muhasabah diri mami n cube utk pam/direct bf sekerap yg mungkin..makan balik ape yg bule bykkan susu segala..

ye! mmg la mami bule simpan je dlm handphone pic output tuh, xyah la sesebok nk buh dlm blog..tp, itu sume kite x patut persoalkan..stiap org ade alsn tersendri kan y nk share dlm blog..huhu jgn cepat sgt suke judge niat org, jgn cepat sgt menghukum..nk risau watpe kalau stok susu kite x sebanyak org lain..yg penting, kite masih lg ade frozen stok..masih ade rzki utk anak kesayangan kan???

2) jgn sesekali banding membanding antara output kita, production kita dgn bf mom yg lain..susu yg dihasilkan oleh individu x same dgn individu yg lain..byk sgt sbb yg membezakan..faktor umur anak, faktor pemakanan, faktor hormon dlm bdn & etc..

bagi mami senang je, mmg susah sgt nk elakkan dr terkesan dgn cerita bf mom yg lain, yg productionnye skali pam sampai mencecah bebelas2 oz, huhu bule ke ek kite nk wat rilek je bile output kite cume setakat 4/5oz tp member sebelah dok becerita outputnye 15oz???bule ke??huhu mmg sgtla x bule tp!!! haaa ade tp tau..tp cube sgt2 supaya jgn terkesan okeh..

mami senang je, bile rs agak terkesan dgn cerita bf mom yg lain, yg susu dorang bebelas2 oz skali pam, mami cepat2 gtaw diri sndri, xpe, xkesahla xdpt beblas oz..jnji cukup utk nawfal..jnji boleh la simpan sket utk frozen..cepat2 istighfar, tgk pic nawfal n tenangkan hati sndri..

3) bile zaman kemeruduman production melanda, cepat2 cari kwn2 yg mambantu..bukan membantut okeh..hihi luahkan cepat2 rs gundah tuh..i.allah, kwn yg baik pasti akn beri kite mcm2 tips, mcm2 nasihat, mcm2 petua membina..nahhh xke lega sket rs gundah tuh??

baru2 nie, output mami merudum sgt..mami hilang lebih drpd setengah of daily production..mami assume mungkin mami nk period..ye, btol, mmg mami nk period..bile da lps period, eh, masih same..output masih x normal..sdey??huhu rs sebak sgt dada taw..sakit semacam je..

mami cepat2 ym kak nieza..hihi cite kat kak nieza..rs lega sket lpstuh..lega byk sbnrnye sbb dpt luahkan..tp kena ingtla, kena luahkana pd org yg btol..kalu luahkan pd org yg silap, dr sedey jd betambah2 sdey pulak sudahnye..xke sdey klu reaksi kwn kite tuh bebunyik gini "ooo..ye ke susu ko merudum..naseb baik susu aku bykkk lg mcm dulu" adoaiiiiii...pitam seround..

huhu nie cume pendapat peribadi mami je..sape nk kate mami poyo (ye cik anon) tepulangla..dunia blogging nie senang je, kalu rs suke, follow n bace je blog org tuh..kalu da rs meluat sgt, toksah follow..toksah baca..tekan je butang pangkah kt belah knn atssss skali tuh ek..huhu tp ramai sgt org de split emo nie..xsuke tp ttp nk follow n baca..tue yg timbul komen2 kt blog yg menyakitkan ati tue..

pitam lg seround..

5 comments:

Nieza Ishak said...

jangan risau risauuuuuuu

nanti lagi tensen lagi susu malu nak kuar ..

happy happy jerk ...

uzzeh said...

yippiiiii hihihi

irma said...

hai...salam perkenalan...bagus2.....keep on BF....irma pon anak 3org semua nya fully BF sampai 2thn....insyaAllah org lain pon blh buat cam irma gak...

uzzeh said...

slm pekenalan irma..waaa kagumnye sume ank irma bf sampai 2thn..i.allah, mudah2an dpt ikut jejak irma..

Ieda said...

selagi ada rezeki anak...insyaAllah bole nyer...